Tudnivalók az utasbiztosításról

Az utazási előkészületek során a biztosítás megkötésére is ügyelnünk kell. Ezt az apró és nem túl költséges lépést nem érdemes kihagyni, hiszen egy váratlan esemény biztosítás nélkül az egész utazást elronthatja. Ha valami kellemetlen történik, így számíthatunk a biztosító segítségére és a kártérítésre.

Az utazási biztosítások általában poggyászbiztosítást, betegségbiztosítást, élet- és baleset biztosítást tartalmaznak.

A poggyászbiztosítás az útipoggyász elveszése, eltulajdonítása vagy sérülése miatt keletkezett károkat téríti meg. Amikor kötjük a biztosítást, gondoljuk át, milyen értékű tárgyakat viszünk az útra, nehogy kevés legyen a biztosító által fedezett keretösszeg. A kártérítésnek ugyanis mind tárgyanként, mind a fizetett teljes összeg tekintetében van felső határa. Ha viszünk például laptopot, a tárgyankénti összegnek elég magasnak kell lennie ahhoz, hogy fedezze a kárt, ha elvész. Hasonlóan, ha laptopot, iPhone-t és még videó kamerát is viszünk, gondolnunk kell arra, hogy a teljes poggyász sérülése esetén minden kárt megtérítsen a biztosító, hiszen a ruházattal és a bőröndökkel kell beleférnie a teljes keretbe.

A betegségbiztosítás keretében a biztosító fizeti a betegség esetén felmerült költségeket. Ez a legtöbb esetben a költségek utólagos megtérítését jelenti, érdemes ennek a biztosítás megkötésekor utánanézni. Akadnak olyan egészségügyi intézmények is, amelyek szerződésben állnak a biztosítókkal és nem kérik a költségek azonnali kifizetését, azonban tájékozódni kell, hogy megtudjuk, melyek ezek. Érdemes az Európai Egészségbiztosítási Kártyával is megismerkedni, erről a továbbiakban részletesebb tájékoztatást adunk.

A balesetbiztosítás baleseti rokkantság és csonttörés esetén is kártérítést nyújt. A biztosított elhalálozása esetén a törvényes örökös vagy a külön kijelölt kedvezményezett kapja az előre rögzített biztosítási összeget.

Az élet-, baleset- és betegségbiztosítás gyakran tartalmaz asszisztenciaszolgáltatást is. Ilyen például a hozzátartozó értesítése, kiutazásának finanszírozása, vagy az utas idő előtti hazatérésével járó költségek átvállalása.

Európai Egészségbiztosítási Kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az Európai Unió területén érvényes és az utazás során felmerülő spontán megbetegedések, például gyomorrontás, fertőzés, vakbél-gyulladás vagy baleseti sérülés esetén nyújt orvosi ellátást. Ezt ugyanolyan feltételekkel vehetjük igénybe, mint az illető ország állampolgárai, tehát ha nekik kell fizetniük az ellátásért, akkor nekünk is. Ez országonként eltérő, van ahol vizitdíjat számítanak fel vagy a gyógyszer és az egészségügyi szolgáltatás bizonyos százalékát kell kifizetni, vagy a páciensnek meg kell előlegeznie a költségeket, amit a társadalombiztosítás utólag megtérít.

A kártya kiadása is a lakóhely szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárnál történik, szükséges hozzá a személyazonosságot igazoló okmány, a TAJ számot igazoló okmány és jogosultság igazolása (munkáltatói igazolás, hallgatói jogviszony-igazolás, nyugdíjas igazolvány,) A kártyát a MEP-nél személyesen kell átvenni és nyilatkozni kell arról, hogy a biztosítotti viszonyban bekövetkezett változásokat az MEP-nek bejelentjük. A kártya tizenkét hónapig érvényes.

Brazil

pénzt online

Pénzt keresni a fizetés mellé, vagy a fizetés helyett és élni szabadon az álmaink szerint! Mindenki álma ez!

Tovább


HIRDETŐKNEK

Kampánya több száz kapcsolódó honlapra és hírlevélbe (forradalmi újdonság) kerül egyszerre, szinte azonnal

Tovább

Keresés


Hirdető