Tudnivalók az útlevélről

Ma már nem kell feltétlenül útlevél ahhoz, hogy külföldre utazzunk, ez attól függ melyik országot szeretnénk meglátogatni. Amióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz (azaz 2004. május 1-jétől) magyar állampolgárok is utazhatnak személyi igazolvánnyal, ha az Európai Gazdasági Térség tagállamait keresik fel.

Az alábbi országokba utazhatunk érvényes személyivel: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia. Ez a kör szélesebb, mintha csak az Európai Unió országaiba léphetnénk be személyivel, hiszen Liechtenstein, Norvégia és Izland nem uniós tagállam, de az EGT-hez csatlakozott Bravofly.hu.

Néhány másik ország is lehetőséget ad arra, hogy útlevél nélkül lépjünk be, ezek Andorra, Horvátország és Svájc. A beutazás régi típusú igazolvánnyal is lehetséges, bár Svájcban megeshet, hogy a régi, füzet alakú igazolványt hosszabb ideig vizsgálják.

Ha olyan országba készülünk, amelybe a személyi igazolvánnyal történő belépést nem biztosítják nemzetközi egyezmények, szükséges az útlevél.

Hogyan igényelhetünk útlevelet?

Az útlevél az okmányirodában igényelhető. Kérelmünket bármelyik okmányirodában beadhatjuk, a következő iratokat kell magunkkal vinnünk:

 • Érvényes személyi igazolvány vagy új típusú vezetői engedély.
 • Ha kártya alakú személyink van, vagy a jogosítvánnyal igazoljuk személyazonosságunkat, szükséges a lakcímigazolvány is.
 • A lejárt útlevél. Ha nem járt le, de ellopták, a lopás bejelentésének rendőrségi igazolása.
 • Kiskorúak esetében a szülőknek együtt kell bemenniük az okmányirodába, be kell mutatniuk személyazonosításra alkalmas okmányaikat és nyilatkozatot kell tenniük az útlevél igényléséhez. Ha valamelyik szülő nem tud az okmányirodában megjelenni, közjegyző, gyámhatóság, konzuli tisztségviselő, útlevélhatóság vagy jegyző előtt kell előzőleg hozzájáruló nyilatkozatot tennie. Elvált szülők esetében a gyermek elhelyezéséről szóló jogerős bírói ítélet eredeti példányát kell bemutatni. Elhunyt szülő esetében szükséges a halotti anyakönyvi kivonat. A gyermek születési anyakönyvi kivonatát mindenképpen vinni kell.
 • Brazil

  pénzt online

  Pénzt keresni a fizetés mellé, vagy a fizetés helyett és élni szabadon az álmaink szerint! Mindenki álma ez!

  Tovább


  HIRDETŐKNEK

  Kampánya több száz kapcsolódó honlapra és hírlevélbe (forradalmi újdonság) kerül egyszerre, szinte azonnal

  Tovább

  Keresés


  Hirdető