Tudnivalók a vízumról

A vízum egy adott ország területére való belépésre jogosító engedély. Általában az útlevélbe pecsételik be, de néhány ország külön okmányt állít ki. Néhány országgal vízummentességi megállapodást kötött Magyarország, és természetesen nincs szükség vízumra olyan országba történő belépéshez, ahová útlevél sem kell. Egyes országokba szolgálati vagy diplomata útlevéllel vízummentesen utazhatunk, de turistautakhoz szükséges a vízum.

A magyar turisták számára úti célként szóba kerülő országok közül az alábbiakba kell vízumot kérni: Ausztrália, Egyiptom, India, Jordánia, Kína, Oroszország, Törökország. Természetesen számos más ország is előír vízumot, és a lista változhat is, ezért utazás előtt tájékozódni kell az illető ország diplomáciai képviseleténél. A fenti országok közül Indiába, Kínába, Oroszországba és Törökországba szolgálati útlevéllel vízum nélkül is beléphetünk.

A vízummentességi megállapodások köre is folyamatosan változhat, jelenleg több amerikai országba, így az Amerikai Egyesült Államokba, Argentínába, Brazíliába, Chilébe, Mexikóba és Peruba utazhatunk vízum nélkül. Vízummentes továbbá Dél-Afrika, Japán, Új-Zéland, Ukrajna és a magyar turisták által gyakran látogatott Tunézia.

A vízumot általában a célország diplomáciai képviseleténél igényelhetjük, a kérvény kitöltésével illetve igazolványkép benyújtásával, de több ország lehetőséget ad arra, hogy belépéskor, például a repülőtéri érkezésnél váltsuk ki a vízumot, ilyen például a rendkívül népszerű úti céllá vált Törökország. Törökország területére magyar állampolgár csak vízummal léphet be, de ezt elég hamar kiadják, A vízum maga egy matrica, megközelítőleg 15 eurót vagy 20 USA dollárt kérnek érte a repülőtéren. Viszont fontos odafigyelni arra, hogy az útlevél a hazaérkezéstől számított hat hónapig még érvényes legyen, indulás előtt ellenőrizni kell a lejárat dátumát.

Egyiptomi vízumot az Egyiptomi Nagykövetség Konzuli Osztályán lehet kérvényezni, de kiadják beutazáskor az egyiptomi repülőtereken is, az illeték megközelítőleg 12 euró vagy 15 USD. Igazolványkép szükséges a vízumigényléshez, az útlevélnek ebben az esetben is érvényesnek kell lennie még legalább 6 hónapig. Aki a nagykövetséghez fordul, egy hét alatt kapja meg a vízumot, viszont megtakarítja a sorban állást a repülőtéren.

Brazil

pénzt online

Pénzt keresni a fizetés mellé, vagy a fizetés helyett és élni szabadon az álmaink szerint! Mindenki álma ez!

Tovább


HIRDETŐKNEK

Kampánya több száz kapcsolódó honlapra és hírlevélbe (forradalmi újdonság) kerül egyszerre, szinte azonnal

Tovább

Keresés


Hirdető